Målen för nästa år

Att summera 2011 känns som en mer eller mindre som en omöjlig uppgift. Det har varit så mycket händelser (mest bra sådana) som påverkat en på olika sätt men att göra en punktlistra här känns lite tradigt.

Alla som känner mig (det räcker i och för sig att man har läst bloggen) vet att det som har haft störst och positivast påverkan på mitt 2011 är såklart viktresan (neråt!). På vilket sätt; tja jag orkar mer, är gladare, ser positivare på tillvaron, öppnare. Tja, träningen och all förändring med maten har i alla fall påverkat mig till det bättre. Något som i sin tur gav mig bättre självförtroende på jobbet och som gör att jag blir ännu öpnnare och så går det vidare i en positiv cirkel :).

Mina mål jag satte upp (någon gång) i år för 2011 var:

-  få kontroll över när och varför jag åt (Check!)

(detta har jag ju kommit fram till, finns inlägg om det i bloggen, 5 månaders viktresa eller liknande, heter det)
-  få bort sockret och skräpmaten ur dieten (Check!)

(Tja, jag har ju inte helt sockerstopp längre men nu unnar jag mig inte socker och skit var dag - frossar i det - utan oftast bara vid speciella tillfällen eller då jag verkligen känner jag har kontroll)

-  börja träna och få det till en vana (jag har tränat förr men har alltid fallit ifrån efter några veckor). (Check!)

(Oh, ja! Träningen är ju verkligen det jag har fått koll på nu. Om jag inte tränar så är det något som fattas. Det är inte så att jag får skitdåligt samvete för det, som i våras, men det känns alltid bättre efter ett pass.)

-  Få tillbaka bra kalorikoll och planera dagarnas måltider bättre (Check!)

(Genom appen Shape up har jag fått bättre koll på hur mycket kalorier det är i maten, vad som är bättre och sämre mat. Jag behöver dock den ett tag till så jag inte glömmer mig, den är ett bra stöd.)

-  Få in gymrutin med träning 3 dagar i veckan och minst ett gruppass.

(Tja, gymrutinen förkastades lite när jag blev sjuk för ett par veckor sedan men jag har börjat gå på pass nu och det är väldigt kul. Jag har dock ordnat ett hemmastyrkeprogram som jag följer just nu och ska kombinera det med gymträningen)
-  Återuppta löpträningen så fort ryggen tillåter

(Hm, ja jag springer då och då och det är härligt för stunden men inte dagarna efter då ryggen tagit skada. Får återkomma på denna fronten framöver...)

-  Gå ner minst 25 kg (CHECK!) :):)

 

Hur är då mina mål för 2012. För någon vecka sedan satte jag mig ner och försökte komma fram till vad jag ville ha ut av nästa år.

-          Nå min målvikt på 68 kg

o   Dvs gå ner ca 15 kg till (detta ser jag som hyfsat möjligt, kanske inte till 30/6 som jag satt som mål men under 2012 borde det vara rimligt)

-          Gå på minst 2 gympass i veckan

o   1 styrka och ett kondition (detta ska jag verkligen försöka få till, dels för träningens skull men också för att komma ut och träffa folk och inte bara träna själv hemma)

-          Försöka att inte lägga någon pluggtid på helgen utan bli klar med det i veckan (denna och nästa termin ska jag sammanlagt läsa 45 hp och det i ganska tunga kurser, känns det som, så vi får helt enkelt se hur det går...)

-          Unna mig en dag i veckan (förslagsvis lördag eller söndag) då jag inte pluggar, jobbar, tränar eller gör någon planering alls utan bara tar det lugnt och vilar och struntar i allt. (detta ser jag fram emot att lyckas med:))

-          Lära mig att äta En Bit Choklad åt gången, en portion, en kaka etc etc och inte ta om bara för att det är gott. Andra gången är det inte lika gott iaf! (kort sagt: lära mig bättre självdisciplin vad gällande mat)

-          Klara av att få godkänt (om än med någon komplettering) på alla inlämningar i Digital Design. (plugga plugga plugga!)

-          Hitta en bra praktikplats (till höstterminen) som är nära och där jag trivs. (jag har egentligen ingen koll på vilka platser man kan göra praktik inom vårt program så vi får se hur det går)

-          Klara av att även läsa kursen Kropp Träning Hälsa (15 hp per termin) parallellt med mitt program. (kanske behövs helgerna iaf...)

-          Få någon klarhet i vart jag vill komma (yrkesmässigt) (jag har drömmar... men de hålls i det tysta för de är ganska stora...)

-          Bli mer ekonomisk.

o   Göra en budget och Hålla Sig Till Den! (budgeten är gjord, nu ska jag bara hålla mig till den med)

o   Skriva kassabok! (mallen är klar, ska hitta något bra ställe vid datorn att samla mina kvitton och skriva in de som finns Varje Kväll!)

 

Sen får vi som sagt se hur det går men jag har ju ett år på mig :)


Låt oss hoppas att starten av 2012 blir nyttigare än avslutningen på 2011...

Alltså jag försöker verkligen banka in i mig själv att det är nytt år på söndag. Något som ju borde betyda nystart. Att ja den vikten (vilken den än är) jag har på måndag, den startar jag 2012 med och sedan spelar det ingen roll vad jag vägde innan jul. Det var ju bara det att innan i veckan så hade jag tänkt att denna sista vecka på året skulle jag rätta till det jag ställde till föregående två veckor. Hrm..."problemet" vart ju då att jag och <3 var ute och åt idag (årsdagen av förlovningen) och imorgon fyller han år och så är det nyår. Det känns nästan helt hopplöst att ens försöka äta nyttigt...

Aja, let's make the last day this year count. Imorgon kör jag på mitt hemmastyrkepass men jag kör det två varv så det blir ca 90 minuter och sen tar jag mig ut på en (minst) 30 minuters Powerwalk efter också. Söndag blir nog led...nej skit i det. Sitter jag stilla hela söndagen får jag nog dåligt samvete. Så någon promenad blir det. Dock blir det nog liite popcorn också eftersom vi nog ska gå och se Stig Helmer story då...ojojoj...låt oss hoppas att jag börjar nästa år nyttigare och hälsosammare än jag kommer att avsluta detta..

Ny inspiration. Nystart. Nytt år

Igår kände jag att jag behövde lite ny inspiration till min hemmastyrketräning så jag letade upp de flesta av mina träningstidningar och började klippa ut i stort sett alla de övningar de visar där. Sen lade jag ut och satte upp dem som ett kollage. Sist men inte minst tränade jag igenom passet, med 20 rep/10 rep på varje ben, och fick ihop 45 minuter. Det känns skönt att ha fixat ihop ett så varierat program (tränar både armar, ben, rumpa, mage och rygg) som jag kan köra hemma. Sen vissa dagar då jag har lite mer ledigt kan jag dra igenom programmet 2 gånger och då få ca 90 minuters styrka.

Idag blir det iaf paus från styrketräningen (ska försöka att verkligen hålla mig till varannan dag nuförtiden och låta musklerna vila) och kör på en promenad och kanske lite yoga istället. Sen är det dags att planera nyårsmenyn och handla inför den också. Imorgon går hela dagen åt till annat så får fixa det idag istället.

På måndag är det invägning igen och måste säga att jag är väldigt nervös inför den. Visst har träningen ändå gått hyfsat under ledigheten och maten har inte varit katastrofal (visst har den inte varit bra heller men jag har inte ätit så mycket som jag var rädd för) men ändå orolig. Fast i och för sig. Jag har ändå en bra känsla. Visst gick jag kanske upp under början av ledigheten men denna vecka har jag en liten möjlighet att försöka rätta till iaf lite av det och minimera skadan. Sen på måndag när jag vet var jag står kan jag börja på ny kula igen. Nytt år. Nystart. Även om jag kanske gått upp under jul så startar jag detta året betydligt lättare och gladare än jag gjorde förra.  :)

Jullovet slut nu, imorgon blir det hårdkörning igen

Då var julen över då och hur ska man summera den mat- och träningsmässigt...

Mat:
Jag åt lagom mängd av julbordet både på julafton och juldagen och tog enast om en liten gång skinka och lite ägg (och skinka är ju bra också). Det blev inte så mycket godis i själva julhelgen men runtom har det väl blivit en och annan chokladbit för mycket.

Jag är dock nöjd med hur jag skötte maten och kramset i jul.

Träning: Förra veckan blev det 285 minuters träning, allt Powerwalk, och det är kanske inte så mycket som jag önskat (i helgen blev det inte 2 timmar/dag utan 70 minuter/dag) men ändå helt okej. Jag har inte känt något tvång att träna utan har gjort det med glädje, även i småruggigt väder har det blivit minst 40 minuter per runda. Styrketräningen har jag skippat just nu eftersom jag varit rejält förkyld en vecka nu men snart ska jag på det igen.

Sammanfattningsvis är jag nöjd med träningsmängden och intensiteten under mitt jullov :)

Idag var jag och <3 inne på mellandagsrean och vi överlevde allt folk. Det var inte så hemskt mycket faktiskt förutom inne på HM. Vi vände faktiskt i dörren där, pallade inte ens försöka tränga oss in när jag inte ens visste vad jag letade efter. Det blev 3 pocketböcker, av författare jag läst innan och gillar, 2 nya bhar, lite smink och lite träningsgrejer. Var inne på InterSport och köpte ett par träningshandskar, hantlar (2x2 kg) och ett gummiband med ganska tungt motstånd. Visst hantlarna var inte så tunga men jag är inte intresserad av att deffa mina muskler utan bara trimma dem och det runt om. Slanka av, inte biffa upp!

Imorgon är ledigheten verkligen över. Då blir det att betala alla räkningar, göra ny kassabok, budget etc etc. Sen ska jag tvätta mellan 12-16 med så får se när jag ska hinna med min promenad men blir nog på förmiddagen någon gång. Får hoppas det torkar upp lite så man inte slinter i leran i skogen.

Blev ingen invägning idag som sagt. Helgen har varit väldigt trevlig och jag ville inte sabba mitt humör med en dålig invägning. Jag skjuter på den till nästa vecka. Sedan ska jag nog bara väga mig varannan vecka nästa år istället för varje. Då har man inte bara 7 dagar på sig att fixa ett bra resultat utan 14.

*host host*

Kom till insikt med en grej igår kväll. Vissa dagar kan det verkligen kännas som min vikt inte kommer någonvart, att det inte går tillräckligt fort och att jag bara står stilla och trampar. Men sen igår så kom jag på att jag har bara 15 kg kvar till min målvikt och bara ca 13 kg tills jag är under 25 på BMI (dvs inte räknas som överviktig längre). Jag har alltså just nu bara 13 kilos övervikt jag släpar på och säger man så, så låter det inte himla mycket. Visst är det mer än ett par kilo men det var inte 40 kilos övervikt som jag hade från början.

Nu är det inte så att jag tänker settle down och nöja mig här. Nejnej, klart jag kommer fortsätta kämpa för att nå mitt mål 30 juni 2012 men det känns inte lika stressande längre. Redan nu har jag uppnått massor och förändrats på så många sätt att jag känner jag har tid att låta min kropp ta den tid det tar att gå ner det sista. Det känns inte lika pressande nu. De första 20 kilona kändes som man jäktade mot något (en tidsinställd bomb eller nåt sånt) men nu när man kommit in i det och mår mycket bättre så fortsätter man (visserligen i liknande takt) men utan all press och känsla av omöjlighet.

Idag sitter jag och snorar och hostar lite. Ska snart upp till min gamla högstadieskola med Tesse och ha lite schack på deras aktivitetsdag. Sedan ska jag nerom affären och se om de säljer granar utanför där idag.

Invägning vecka 51

Startvikt: 111,2 kg
Målvikt: 68 kg

Nuvarande vikt: 83,0 kg
Viktnedgång sedan förra veckan: + 1,2 kg
Viktnedgång totalt: 28,2 kg

BMI-nedgång totalt: 10,2

Kvar till mål 3: 3,1 kg
Kvar till målvikt: 15 kg

Jag hade ju först tänkt att inte väga mig idag eftersom det blev en del julgodis förra veckan och vi skulle njuta i Köpenhamn i helgen men sen ändra jag mig. Jag hade tänkt ta "jullov" denna veckan och nästa men jag tjuvstartade det redan förra måndagen så känner att jag måste väga mig idag för att ha koll och inte skena iväg. Nu känner jag mig dessutom mer peppad inför denna veckan eftersom jag fick en dålig invägning. Kort sagt, förra veckan gick både maten och träningen åt skogen men jag mådde väldigt bra iaf (dvs jag åt inte för att jag var ledsen och jag fick inte dåligt samvete pga bristen på träning) så helt ok ändå :). 

Plockade på mig en förkylning i helgen förresten :(. Vi var ute i Köpenhamn från typ 11 på dagen och kom hem till hotellet vid nio på kvällen och det blev massa gå gå gå gå. Sen blåste det lite men annars var det helt ok väder. Iaf, under dagen hade jag fått mer och mer ont i halsen och på kvällen kände jag mig inte alls bra. Kände mig skitvarm överallt utom just i pannan (så jag övertygade inte <3:P) och kunde knappt svälja. Aja, efter en natts sömn var jag ok i halsen och temperaturen igen och nu är jag "bara" dunderförkyld med skallabank och lite kallsvettig då och då. Träningen blir således inte så ansträngande denna veckan. Kommer satsa på promenader, yoga och lite pilates. Blir ingen styrketräning, jogging eller löpband förrän jag är frisk så tror jag håller mig ifrån gymmet till efter nyår iaf.

Idag blir det snart en promenad på en en timme ungefär. Sen fixande av kristyränglar och pepparkakor som ska hänga i granen vi ska fixa ikväll :). Ska nog köpa lackstång och så med så det blir en riktig julpysseldag idag :). Nästan alla julklappar klara också. Bara färdigställa de till syskonen och så köpa (den svåraste) till älsklingen med.

Weekend i Köpenhamn :)

Denna vecka har både träningen och maten blivit lite sisådär. Jag har varit ute och gått både måndag, tisdag och onsdag och igår blev det lite cyklande fram och tillbaka men annars har det inte blivit någon träning.

Angående maten då. I tisdags var det avslutning med konfirmanderna och då vart det ju lite (faktiskt med betoning på lite) julgodis och en halv lussekatt. Sedan har vi börjat plocka på pepparkakshuset här hemma... och igår var det julavslutning med ungdomsgruppen. Kort sagt så har jag väl inte varit helnyttig denna veckan och appen har även den fått vila lite.

Visst hade jag tänkt att ge mig lite julledigt men det skulle ju inte starta förrän på måndag... Undrar om jag ska ställa mig på vågen på måndag överhuvudtaget utan vänta helt och hållet tills julen och nyår är över. Tror jag nästan är lika bra.

Har jag sen gått upp lite över julen så ser jag inte det som en förlust eller katastrof (ska försöka att inte se det som det iaf...). Snarare som något "bra" att jag lyckats slappna av och inte hålla så strikt på min diet och min träning över julLedigheten, det är ju ändå jul :). Med det sagt är det ändå självklart att jag kommer försöka träna som vanligt och appen ska användas alla dagar (förutom julafton och juldagen) så jag har inga planer på att ha gått upp massor över jul. Egentligen har jag inga planer på att gå upp alls. Snarare det att det är ingen katastrof om jag gör det. Säg en människa som klarar av att gå Ner under jul.

Aja, nu i helgen ska jag och <3 åka iväg på en weekend till Köpenhamn. Ska bo på ett supermysigt hotell (första gången för mig sedan jag var 9 år..:P), ikväll blir det middag där och imorgon ska vi strosa runt i Köpenhamn och avsluta dagen på Tivolis julmarknad :). Blir nog helmys och får nog gått en hel del imorgon i Köpenhamn så att tänka på träning i helgen är uteslutet. Ska även försöka att lägga bort skola, jobb och pengar och sånt ur tankarna och bara ta det lugnt.

Nästa vecka är det dock full fart igen. Granen ska inhandlas (och inpressas i lägenheten). Sen får vi fixa en ljusslinga och lite glitter till den och så de sista julklapparna också. Tänk att det snart är jul. Det har gått så himla snabbt!

Invägning vecka 50

Startvikt: 111,2 kg
Målvikt: 68 kg

Nuvarande vikt: 81,8 kg
Viktnedgång sedan förra veckan: 0,8 kg
Viktnedgång totalt: 29,4 kg

BMI-nedgång totalt: 10,6

Kvar till mål 3: 1,9 kg
Kvar till målvikt: 13,8 kg

Det börjar närma sig 30-kilosmarkeringen nu :). Inte för att jag begriper det, det har ju gått så himla snabbt! Visst ser jag att jag är mindre och känner jag orkar mer men ibland när man sitter ner och låren "sväller ut" i bredd så tycker jag inte jag minskat någonting och att jag ser hur bred ut som helst.

Vikten vart himla bra med tanke på att det var kalas i lördags och julkaksbak med syskonen igår.

Jag hade ju tänkt att satsa på att ligga unde 80 kilo efter nyår men att gå ner nästan 2kg på 3 veckor då första helgen är med <3 i Köpenhamn, andra helgen är jul och tredje är nyår, känns lite för naivt. Så därför vill jag istället satsa på att ha gått ner 30 kilo till nyår. Den gränsen känns mer rimlig och skulle det vara så att jag kanske går ner till under 80 så är det ju bara kanon.

Jag ska även hoppa över invägningen på annandagen, måndagen vecka 52 då. Jag väger mig som vanligt nästa måndag och så måndagen 2 januari, vecka 1. Men jag vill inte att mitt dåliga samvete ska komma inklampandes i mellandagarna och få mig att må dåligt av att ha njutit i jul.

För det ska jag göra. Njuta, inte Frossa! Jag ska fortfarande äta bra och träna som vanligt med hjälp av appen och så men jag vill inte väga mig i alla festligheter och få dåligt samvete. Hur njuter man då liksom.

Idag blir det att fortsätta tvätta, städa burarna och sedan planera veckans skolarbete etc. Sedan blir det nog en promenad mitt på dagen och ett corepass ikväll. Huh...jag vet hur ont i magen jag hade efter det förra så får se hur jag mår imorgon..:P

Träning vecka 49

 

Tja ingen kan säga att det inte var en varierad träning förra veckan :). Renodlad styrketräning blev det ju inte så mycket men å andra sidan var både Core och MRL (som ligger på övrigt) styrketräning så det blev bra ändå. Jag fick ihop bra med powerwalken och jogging sammanlagt. Haft lite ont i ryggen förra veckan så blev inte så mycke jogging jag önskat men ska fixa det denna veckan istället. Ska försöka börja varje dag med ett joggingpass på ca 30 minuter innan jag äter frukost. Så det blir vid halv 7 typ. Då är man för trött för att inse vad man gör ändå :P.


Nu vet jag vad jag önskar mig...

Nu vet jag vad jag önskar mig i julklapp. Tid att slippa bekymra mig. Jag vill kunna ha en enda dag då jag slipper tänka på om jag ska eller inte ska jobba dagen efter. Slippa tänka på något skolarbete och planera resten av veckans uppgifter. Vill ha en enda dag då jag kan äta precis vad jag vill utan att få panik och träna som en galning efteråt. Vill ha en vilodag från träning utan att få dåligt samvete. Vill ha en dag då jag inte behöver bekymra mig över lägenhetens renhet eller hushållets ekonomi.

Missförstå mig rätt nu. Jag älskar mitt jobb men nackdelen med att vara timvikarie är att det är väldigt ovisst från och till och man kan aldrig veta om man ska jobba eller inte dagen efter och om schemat man lagt får redigeras eller inte.

Plugget är himla kul men de flesta uppgifter vållar problem på något sätt och alltid ska man planera in tillräckligt med tid att göra dem på också...

Vissa dagar är jag så himla sugen på att bara äta gott. Inte frossa! Aldrig mera frossa! Men bara äta något som jag tycker är riktigt gott. Exempelvis en hämtpizza, en portion glass eller kanske en påse chips.

Idag har jag inte fått tränat något alls. Och jag mår dåligt för det. Jag vet att jag måste ha en ledig träningsdag då och då men jag känner mig liksom ganska kass. Fy, usch vad jag är "dålig" som inte tränat något alls!

Julen närmar sig, utgifterna ökar, vi ska till Köpenhamn och Tivoli nästa helg. Hur svårt är det att Inte tänka på ekonomin i dagar som dessa. Lika jobbigt är det att känna till disken, tvätten, smutsen på golvet etc etc.

Tänk om man fick en enda dag! En dag som man fick sova ut sådär lagom, typ till 9. Sedan äta en god frukost till något bra tv-program. Sedan se på massa filmer, läsa lite modetidningar, gå på bio, beställa en pizza till middag och avsluta dagen med ett varmt bad och lite ompyssling av sig själv. Under hela den dagen skulle man varken behöva tänka på jobb eller skola eller oroa sig över alla sysslor eller känna dåligt samvete över träning och matintag.

Nej om man skulle ta och laga mat istället för att gräma sig över sådant man inte kan få...

Invägning vecka 49

Startvikt: 111,2 kg
Målvikt: 68 kg

Nuvarande vikt: 82,6 kg
Viktnedgång sedan förra veckan: 0,9 kg
Viktnedgång totalt: 28,6 kg

BMI-nedgång totalt: 10,3

Kvar till mål 3: 2,7 kg
Kvar till målvikt: 14,6 kg

Det är himla skönt att jag redan har inbokat ett träningspass ikväll (MRL) så att jag får tränat idag. Annars har jag en dålig vana att vara otroligt trött på träning efter en bra måndagsinvägning. Det är liksom inte lika peppande som om man hade haft en dålig.

Helnöjd med invägningen idag iaf :). Blev dessutom en liten joggingtur hit så dagen har börjat riktigt bra. Även om jag inte hade gått ner så mycket idag så hade jag nog varit nöjd i och med de nya byxorna från igår. Jag har tappat 8 storlekar nu i byxor ju :). Började på 52:or och nu är jag nere på 44:or:).

Det är otroligt knasigt att tänka sig att det är samma person ibland. Det har gått så himla snabbt ju. Okej, inte så att jag fortfarande går omkring och tycker jag är tjock och att inget hänt blablabla (som jag ibland gjorde för bara ett par månader sedan). Men jag menar, inuti är jag ju samma person (tycker jag, men det stämmer ju inte heller) och eftersom jag inte går omkring med en helfigurspegel och kan se mina framsteg hela tiden så kan jag lätt glömma att de är där. Glömma att jag faktiskt orkar så mycket mer nu, mår mycket bättre och faktiskt är smalare (och anser mig snyggare också). Den där inre ursäkten jag har haft förr att; de vill nog inte prata med mig för jag ser ut som jag gör, den gäller ju liksom inte längre. Även om jag kan glömma mig och tro att den gör det så...äh det är rörigt.

Men det är ju som när man fyllt år och folk frågar hur det är att vara ex. 20 år. Tja...jag var 19 igår och känner ingen skillnad precis. Det går så snabbt att man måste låta det ta tid och sjunka in. (Fast om någon skulle fråga mig hur det var att vara 22 skulle jag nog svara: tjha jag känner ingen skillnad från när jag var 16-17, själv tycker jag inte att jag har åldrats något:P.)

Har ju lagt upp ett rikigt hårdträningsprogram denna veckan med 4 gruppass på gymmet så ska bli spännande att se på måndag how well it payed off :)!

Träning vecka 48

Denna vecka är Powerwalken uppe i en lagom nivå. Cirkelträningen och styrketräningen går ju lite granna ihop så styrketräningen är också hyfsad. Pilatesen är skitbra att jag har lyckats få in 15 minuter om dagen i hela veckan :) Det enda jag är lite missnöjd med är minuterna på löpbandet. Blev ju bara 5 minuter innan cirkeln i tisdags. Sen kom jag inte in till gymmet någon mer dag så...

Idag blev det ändå en helt okej dag:). Jag fick färdigt vårt pepparkakshus, det är väldigt onyttigt (taket är täckt med brio gräddkola och väggarna täckta med nonstops) så jag får fundera i en månad om jag ska äta lite på den eller inte sedan...

Vi var inne i stan i eftermiddags också och jag lyckades få på mig ett par jeans i storlek 44 äntligen :)!!! Nu känner jag dock att det lär dröja ett tag innan jag ens ska testa storlek 42 för 44orna var precis. Menmen, just nu känner jag mig himla nöjd med storlek 44 :).

Nästa vecka blir det en himla massa gymträning. MRL imorgon, cirkel på tisdag, yoga på onsdag och core på torsdag så det blir helt ok :) Sen blir det löpträning på bandet iaf imorgon, onsdag och torsdag. Kanske lite jogging hem till vågen och invägningen imorgon och se hur det känns.


RSS 2.0